Petronun Harika İngiltere Gezisi
Petro İngiltere’de
Petro ve arkadaşlarının başlattığı büyük sefaretin bir durağıda İngiltere olmuştur. Aslında yurt dışına çıkmalarının diplomatik yolu o dönem Türklere karşı ittifak yenilemekti.
Londra o dönem Avrupanın en kalabalık kenti idi. Amsterdam’dan sonra ikinci zengin kent olan Londra nüfus olarak en kalabalık şehirdi.
Londra’nın nüfusu 750.000 ile birinci iken Bristol kenti 2. kalabalık nüfusa sahipti. Nüfusu sadece 38.000 idi.
Petro’nun İngiltere ziyaretinde Londra zengin , hayat dolu , pis ve tehlikeli bir şehirdi. O dönem Londra genel olarak aşağıdaki gibiydi;
- Dar sokaklar
- Evlerden atılan çöpler ve atıklar
- Kanlı sporlar
- Kırbaçlanan insanlar
- Trafik sıkışıklığı
- Can güvenliğinin olmaması
Bütün bu şiddete ve kargaşaya rağmen Londra zarafet ve güzellikle doluydu. Büyük mimar Sir Christopher Wren’in başyapıtı olan kubbeli St. Paul Katedrali Petro’nun gelişinden önce açılmıştı.
Petro döneminde İngiltere’de Sosyal Hayat
Entellektüel insanlar için Londra’da hayatın merkezi kahvehaneler idi o dönem. Her şey hakkında sohbet edilebilen yerlerdi. Kahvehanelerde o yıllarda insanların buluşma noktasıydı.
- Siyaset
- Din
- Bilimsel fikirler
- İş
- Gemicilik
- Tarım
Bu konulardaki sohbetler birbirinden ayrılmaya başlamıştı. İnsanlar istediği kahvehanede istediği sohbete katılabilirdi. Bu kahvehanelerin en ünlüsü o dönem için Will’s Coffee House idi.
1698 Londra’sı böyle bir durumdaydı. İngiltere 17. yüzyılda kraliçe 1. Elizabeth zamanında küçük ve önemsiz ada ülkesiydi. 18. ve 19. yüzyılda da Avrupa devleti ve dünya imparatorluğuna geçişi yaşıyordu.
İngiltere ve Hollanda Arasında Mücadele
17. yüzyıl ortalarında dünya denizciliğine Hollandalılar hakimdi. Ancak İngiliz denizciler rekabet ortamına girmek için can atıyorlardı. Bunun sonucu olarak Hollanda ile dört defa deniz savaşı yapılmış ve Hollanda gücü kırılmıştır.
Hollanda-İngiltere Savaşları
İngiltere ile Hollanda arasında deniz üstünlükleri için yapılan dört savaşın 3 tanesini İngilizler kazanmış ve böylelikle denizlerin hakimliği İngilizlere geçmiştir.
Hollanda-İngiltere Savaşı (1652-1654)
Hollanda-İngiltere Savaşı (1665-1667)
Hollanda-İngiltere Savaşı (1672-1674)
Hollanda-İngiltere Savaşı (1780-1784)
Sonuçta Hollanda deniz yollarını korumayı başarsada üstünlük 18. yüzyılda İngilizlere geçmiştir. Ardından İngilizler dünya imparatorluklarını kurmuşlardır.
İngiltere ve Fransa Arasında Mücadele
İngilizlerin diğer rakibi olan Fransızlar İspanyol Halefiyet Savaşı sırasında rakiplerine dört defa mağlup olmuştur. Bunun sonucu İngiltere iki rakibindede üstün bir şekilde sahneye çıkıyordu.
Bu yazımızda Petro’nun İngiltere gezisi hakkında bilgiler vermeye çalıştım sizlere Felemenk hakkında bilgi almak isterseniz FELEMENK hakkındaki yazıma göz atabilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yorum yazarak isterseniz çok mutlu olurum. Görüşmek üzere.