fbpx
Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Türk Tarihi

Bedriye Tahir Gökmen: İlk Türk Kadın Pilot

Bedriye Tahir Gökmen, ilk Türk kadın pilottur. Gökmen Bacı adıyla da bilinir.

bedriye tahir gökmen

Bedriye Tahir Gökmen Kimdir?

1932 yılında Vecihi Uçuş Okulu’nda havacılık eğitimine başladı. Bir yandan memurluk yaparken bir yandan uçuş eğitimlerini sürdürdü. 1933 tarihinde bröve aldı. Abdurrahman Türkkuşu ona Gökmen lakabını takmıştı. Gökmen Bacı olarak tanınan Bedriye Tahir, 1934’te Soyadı Kanunu çıkınca Gökmen soyadını aldı.

Bedriye Tahir Gökmen pilotluk merakı yüzünden çok tepki aldı. Engellemeler ile karşılaştı. Havacılık ile uğraştığı için aylığından ceza kesildi. Sonunda işinden kovuldu. 1934 yılında Vecihi Okulu, brövelerin onaylanması için öğrencilerin Hava Kuvvetleri Müsteşarlığı tarafından sınavdan geçirilmesini istemişti.

Gökmen Bacı olarak da anılan Bedriye Hanım Havacılık ve Spor dergisinde (1933) Türk kadınının havacılık alanında da diğer ülkelerden geri de olmaması gerektiğini düşünerek kendini bu yolda öncü gördüğünü belirterek hedefine ulaşmak istediğini söylemiştir Bedriye Tahir Gökmen

 

Ancak sınav heyeti geldiğinde okulun tek faal uçağı Kalamış Koyu’nda hizmet dışı kaldığından sınav yapılamadı, heyet yeniden gelmeyi kabul etmeyince okul kapandı ve Gökmen Bacı’nın pilotluğu onaylanmadı.

O dönemde işinden çıkarılan Bedriye Tahir Gökmen’in daha sonraki yaşamı bilinmemektedir. Pek çok zorluğa göğüs gererek Türkiye’nin ilk kadın pilotu olarak havacılık tarihinde yerini almıştır.

Gazetelerde havacılığa ait en küçük bir yazıyı bile kaçırmazdım. Bütün amacım bir kere bile olsun uçağa binmekti. Bazen kendimi pilot olmuş kabul eder, bir çok tehlikelerle karşılaşır, hiç korkmazdım. Ancak paraşütle atlamayı hayal ettiğim zaman irkilirdim. İlk uçuşumdan sonra bu korku da ortadan kalktı, bugün bir paraşütle atlamak için zerre kadar tereddüt etmem. Bedriye Tahir Gökmen

Bedriye Tahir Gökmen’in Buruk Hikayesi

gökmen bacı

Sabiha Gökçen’in şöhretinin yanında hiç adı anılmayan Bedriye Tahir Gökmen’in buruk bir hikayesi vardır. 1932 yılında o dönemde Türkiye’de hiç bir kadının kolay kolay cesaret edemediği bir işe heves etti Bedriye Tahir Gökmen. 

Sadece uçmak istiyordu. Vecihi Sivil Okulu’nun kapısından içeri girdiğinde herkes çok şaşırdı. Okulda on iki erkek öğrenci bulunuyordu.

Bedriye diğer öğrencilerin garip karşılamasına rağmen derslere başladı. Brövesini alana kadar okula ayda 1000 lira ödeyecekti. Memur olduğu için sabahları 05.30’da okula gelir, 08.30’da da işe yetişmek üzere yola çıkardı. Cumartesi pazarları bütün gününü okulda geçirirdi.

Vecihi Hürkuş dahil herkes Bedriye’yi “Bacı” diye çağırırdı. Kendi iradesiyle göklere yükselen ilk Türk kadını olduğu için Abdurrahman Türkkuşu  ona Gökmen adını takmıştı. Bedriye Tahir’in adı Gökmen Bacı oldu. İlk kadın pilotumuz 1934’te Soyadı Kanunu çıkınca Gökmen adını aldı.

Bu sırada çalıştığı şirkette yaptığı işten rahatsızlık duyanlar oldu. “Katiplik yapacaksan devam et, havacı olcaksan çık git” dediler. Böyle bir imkanı yoktu Bedriye Tahir’in. İşinden aldığı maaş ile evini geçindirmeye çalışırken, artan para ile de okuluna devam ediyordu.

Ayrıca pilot olma ve uçma tutkusu yüzünden işini de hiç aksatmadan yapıyordu. Bedriye Tahir Gökmen 1933 yılında kendi başına uçuşlarını tamamlayarak brövesini de Ağustos’ta aldı. Çalıştığı şirket durumdan giderek rahatsız olmuş aylığından ceza kesmeye kalkmıştı.

Hava kurumu olayı öğrendi, aracılar yollandı ve bu sayede Bedriye Bacı cezadan kurtuldu. Vecihi 1934 yılında Hava Kuvvetleri Müsteşarlığı’na başvurarak bröve alan öğrencilerin sınava alınarak brövelerin onaylanmasını istedi. Bu arada okulun elindeki tek faal uçağı Kalamış Koyun’nda kırım yaparak hizmet dışı kaldı.

Heyet geldiğinde okulun elinde çalışır durumda uçak olmayınca, sınav da yapılamadı. Okul 1934 yılında kapandı. Gökmen Bacı ise bütün çabalara rağmen işinden oldu. Hayatını devam ettirmek için yeni ufuklara kanat çırpıp uçup gitti.

BU YAZILARIMI DA OKUMAK İSTER MİSİNİZ?
YARARLANDIĞIM KAYNAKLAR

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu