fbpx
Dünyamız

Karantina ve Çocukların Stresini Yönetmenin 9 Yolu

çocuklar ve stres

Koronavirüs hayatımıza girdiğinden beri herkesi çok fazla etkilemiş durumda. Hayatımıza yeni giren kelimeler arasında karantina , sosyal mesafe, izolasyon, aşı, dezenfekten ve maske bulunmaktadır.

Biz yetişkinler çok yoğun stres altına girmiş bulunurken aynı zamanda çocuklarımızda bu yoğun stresi yaşamaya başlamış bulunuyorlar.

Karantina sürecinde çocuklarımızın stres ile nasıl mücadele edebileceğine yardımcı olmak biz anne ve babalara düşen bir görev olarak karşımıza çıkmış durumda.

Karantina Sırasında Çocukların Stresle Mücadele Etmesine Yardımcı Olma

Karantina, sosyal ve fiziksel mesafe hayatımızdaki yeni kurallar olsa bile, çocukların üzerinde çok daha fazla psikolojik baskıya sebeb olduğu kesin bir gerçek.

Okul hayatlarının aniden kesintiye uğraması , önümüzdeki eğitim takviminin başlamasının ertelenmesi, yaz tatili planlarının değişmesi ve akrabaları ile sınırlanan görüşmeleri onlarda çok büyük bir baskı oluşturdu.

Hareket alanları bu kadar kısıtlanan çocukların, bu stres ile başa çıkabilmelerinde en büyük yardımcı elbette anne ve babalar olacaktır. Sağlık kuruluşlarına göre Corona kaynaklı krize çocukların daha yatkın olduğu belirtiliyor.

Bir anne ve baba olarak çocuğunuzun duygusal ve fiziksel olarak neler yaşadığını anlamak oldukça güç olabilir çünkü çoğu çocuk ya başarısız olur ya da duygularını iletmeyi görmezden gelir.

Ancak her problemin bir çözümü vardır. Ve herhangi bir problemi çözmek söz konusu olduğunda, onun derinine inmeniz ve ilk aşamada onu anlamanız gerekir.

İşte çocuğunuzun duygusal strese girip girmediğini anlamak için bilmeniz gereken işaretler.

çocukları izleyin

  • Çocuğunuzun uyku düzeni düzensiz görünüyorsa, normalden daha fazla ya da daha az uyuyorsa, stres altında olduğunun bir işareti olabilir.
  • İştahsızlık veya yemek için artan istek de bir depresyon belirtisidir. Dolayısıyla, çocuğunuz yemek yemeye istekli değilse, en sevdiği yemek bile veya yediği miktarı artmışsa, stresli olma olasılığı daha yüksektir.
  • Ruh hali değişimleri, çocuğunuzun bilinçaltında bazı zorlu mücadelelerden geçtiğini de gösterebilir. Aniden bir duygu patlaması gösterdiğini fark ederseniz, bu çocuğunuzun endişeli olduğu anlamına gelebilir. Öfke, üzüntü, korku, ağlama, sinirlilik ve saldırganlık vb. İçerir.
  • Çocuğunuz kendi sağlığı konusunda daha bilinçli hale geldi mi? Vücudunda hastalık belirtileri mi arıyor? Huzuru hakkında sık sık güvence istiyor mu? Cevabınız evet ise, çocuğunuz salgın nedeniyle hastalanmaktan endişe duyuyor olabilir.
  • Çocuklar stres içindeyken kendilerini güvende ve emin hissettikleri insanların (çoğunlukla anne-baba ve kardeşleri) yanında olmayı seçerler. O yüzden , oğlunuz veya kızınız size artan bağlılık gösteriyorsa, sağlık krizi senaryosuyla baş etmekte zorlanıyor olabilir.
  • Sosyal çevreden soyutlanma veya uzaklaşma, birçok çocuğun strese ve endişeye tepki verme göstergesidir. Bu nedenle, bu tepkileri takip etmek ve buna göre yanıt vermek çok önemlidir.
  • Kolay dikkat dağınıklığı ve odaklanma eksikliği çoğu zaman bir kişinin bir şey için endişelendiğini gösterir. Bu Endişelenme çocuklar için de geçerlidir. Bu yüzden, çocuğunuzun dikkatinin kolayca dağıldığını veya kendisine verilen herhangi bir sorumluluğa dikkatini veremediğini hissederseniz, oğlunuzun veya kızınızın yardıma ihtiyacı vardır.

Çocuğunuzun hareketlerinde yukarıdaki yazılanlardan herhangi birini tespit ederseniz, çocuğunuzla iletişime geçmenin ve duygusal karmaşada ona yardım etmenin zamanının geldiğini bilmelisiniz.

Karantina Döneminde Çocuklarınızın Stresi Yönetebilmesinin 9 Yolu

Karantina döneminde evde kalmak zorunda olan çocukların stresini yönetebilmeleri için yapabileceklerimiz.

Çocuklarınızla Konuşmaya Çalışın

çocuklarla konuşun

Pek çok çocuk sessiz ve gözlerden uzak olmanın huzurunu bulur. Bununla birlikte, sizinle konuşma rutinin aniden azaldığını hissederseniz, çocuğunuz stresli ve üzgün olabilir.

Böyle oldukları zamanlarda onları azarlamayın, çocuğunuza yaklaşmaya çalışın. Bunun yerine onlarla insiyatif alarak olarak konuşun.

Onları olumlu ve yaratıcı şeyler yapmaya teşvik etmeye çalışın, hayal dünyalarını genişletmeye çalışın.

Çocuklarınızı arkadaşlarına ve yakın akrabalarına telefonla ve görüntülü arama görüşmeleri üzerinden konuşmalarını sağlayın, böylece kendilerini yalnız ve mutsuz hissetmesinler.

Gün İçinde Yapması Gereken Görevler Verin

çocuklara görevler verin

Çocuklar, okul hayatları sebebiyle belirli bir döngüye alışırlar. Bununla birlikte, bu covid-19 salgını sırasında ve ardından karantina döneminde, bu döngü bir şekilde kesintiye uğrar.

Anne ve babaların yapması gereken, çocuklarınız için günlük bir rutin planlamaktır. Çocukların evin içinde boşta durması ve hiçbir şey yapmaması için daha az zamanla disiplinli pratik yapmasına izin verecektir.

Çalışmalar, oyunlar, fiziksel aktiviteler, eğlence, yemekler ve uyku zamanları için yapılandırılmış bir plan oluşturun. Bu şekilde çocuğunuz rahatlamış ve sorumluluk almış olarak hissedecektir.

Korkularını ve Endişelerini Hissedin ve Çocuklarınıza Yardım Edin

mutsuz çocuklar

Oğlunuz veya kızınız etrafında yaşanan durum hakkında endişeli mi? Örneğin, her gün haberlerde çıkan covid-19 hakkında çok fazla soru soruyor mu, yoksa bu hastalığı tartıştığınızda veya haber kanallarına geçtiğinizde endişeli gözüküyor mu?

O halde, halının altına hiçbir şey saklamayın. Böyle bir hareket çocuklar için oldukça bunaltıcı olabilir. Bu durumu sakin bir şekilde ele almak çok önemli.

Bütün yaşananları çocuklarınıza uygun bir dille anlatarak bunalıma girmelerini önleyebilirsiniz. Televizyonda sürekli haber kanallarında gezinmelerini engelleyerek olumsuz haberlere ulaşmasını engelleyebilirsiniz.

Sosyal Medya Kullanımını Kontrol Altında Tutun

çocuk ve sosyal medya

Sosyal medya şu anda dünyayı yönetiyor. Haberler , eğlence ve mesajlaşmak için çeşitli sosyal medya platformlarını kullanıyoruz.

Çocuklarımız da sosyal medya dünyasının içinde bulunuyorlar. Sosyal medya dünyası ile bizden çok daha fazla ilgileniyorlar.

Bununla birlikte, sosyal medyayı çok fazla kullanmak ve  bağımlısı olmak hem fiziksel hem de duygusal sağlığımız için zararlı olabilir.

Özellikle, bilgi ve haberlere sosyal medya sayesinde kolay erişimi olan çocuklar, zararlı ve sahte olanlar da dahil olmak üzere etrafta olup biten her şey hakkında bilgi alabilirler.

Bu nedenle, sosyal medya kullanımlarını zorla değil, saygılı şekilde kontrol etmelisiniz. Unutmayalım yasaklayarak hiçbir şeyin önüne geçemezsiniz.

Çocuklarınız ne kadar mutlu olursa unutmayın dünyamız da o kadar huzurlu olur.

Çocuklarınızın Size İhtiyacı Olduğunu Unutmayın

çocukların anneye ihtiyacı

Bu sene içinde salgın nedeniyle neredeyse bütün dünya olarak hepimiz evlerimize kilitlendik. Çocuklarımız dahil hepimiz için gerçekten yönetilebilmesi zor dönemler oldu.

Evden çalışıyor olsanız da çalışmasanız da, çocuklarınızla da biraz zaman geçirmeniz şiddetle tavsiye edilir.

Çocuğunuza ne kadar dikkat ve özen gösterirseniz, çocuklar bu stresli durumu o kadar iyi sürdürür.

Bu sebeble, çocuklarla iyi zaman geçirin, oyun oynayın, çalışmalarında ve sevdiği şeylerde onlara yardımcı olun ve kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayın.

Çocuklarınız İle Dışarıda Vakit Geçirmek İçin Fırsat Yaratın

çocuklarla dışarı çıkın

Gün boyu evin içinde kalmak insanları gerçekten olumsuz etkileyebilir. Üstelik, eğer salgın  hastalıkların yüzünden evde kalma zorunluluğuna maruz kalınırsa, bu durum hepimize zihinsel olarak eziyet verici olabilir.

Bununla birlikte, tüm sosyal mesafeleriniz ve hijyen maddeleriniz hazırken evinizin dışında biraz zaman geçirebilirsiniz .

Dışarıya çıkmanız mümkün değilse, çocuklarınızla imkanınız varsa eğer arka bahçenizde, çatı katında oynayabilir veya mahallede küçük yürüyüşlere ve park alanlarına gidebilirsiniz bu arada sosyal mesafeyi korumayı asla unutmayınız.

Çocukların Yanında Davranışlarınıza Özen Gösterinçocuklar ve ev hayatı

Yaşadığınız salgın hastalığın sebeb olduğu iş ve ev yaşamındaki ani değişimler yüzünden stresli olmanız ve bunun gerginliğini hissediyor olabilirsiniz.

Biz anne ve babalar sinirlendiğimiz zamanlarda, sık sık kötü sözler kullanmaya başlarız ve olumsuzluklar için birbirimizi suçlamaya çalışırız.

Sakın unutmayın ki , böylesi tartışmalar çocuklarınız için çok zararlı olabilir.

Bu sebeble, çocuklarınızın her şeyin farkında olduğunu unutmadan, evin içinde konuşmalarınızdan önce sözlerinize çok dikkat edin. Ayrıca COVID-19, salgın bir hastalıktır ve herkesin başına gelebilir.

Evin İçinde Görevleri Eğlenceli Şekilde Paylaştırın

çocuklara eğlenceli görevler

Çocuklarınıza evin içinde belirli görevler verdiğinizde, onlar buna kendilerini kaptırma eğilimindedir ve bu da çocukların streslerini büyük ölçüde ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Bulaşıkları yıkamanıza veya masa üstünü temizlemenize yardımcı olmak veya oyun planlarını yapılandırmak gibi çeşitli ev işleri atayabilirsiniz.

Anne ve baba olarak yapmanız gereken, salgın hastalıkla ile ilgili kötü düşüncelerden uzak durmaları için onlara zevkli ve yaratıcı bir ortam hazırlamaktır.

Çocukların beyinleri yaratıcı ve ödüllendirici bir şeyin içindeyken mutlu ve rahat olurlar.

Çocukları Sürekli Çalışmaya Zorlayarak Onları Sıkmayın

ders çalışan çocuklar

Çalış, çalış, çalış. Sürekli vaktini boşa harcıyorsun? Odana git ve çalış. Arkadaşımın kızı ders çalışıyor ama sen ne yapıyorsun?

Pek çok anne-baba, çocuklarının zihinlerini küresel salgın hakkındaki konuşmalardan uzak tutmak için çalışma tekniğini kullanır. Bunu çocuğunuza yapmamanız tavsiye edilir.

Onları başka şeylerle meşgul tutmanın başka yollarıda var. Sadece ders çalışmak veya sadece oyun oynamak çocukları daha çok depresyona sokacaktır.

Sürekli aynı şeylerle meşgul olan çocukların, etraflarındaki bir çok şeye ilgisini kaybetmeside olası bir durum.

Evet, çalışmanın da gerekli olduğunu biliyoruz, ancak daha önce de belirtildiği gibi, çocuklarınız için bir plan oluşturun ve onları hiçbir şeye zorlamayın.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Instagram Hesabımı Takip Et, Yeni İçerikleri Kaçırma