Felemenk Gemi ve Ticaret Hayatı
17 . yüzyılın ikinci yarısında dünya devleti olarak zirvede olan bir ülke Felemenk. Bugünkü adı ile Hollanda. Hepimizin Tarım Ülkesi olarak bildiği bu ülkeye gelin birde o yılların gözünden bakalım birlikte.
İki milyon çalışkan insana ve dar topraklara sahip olan Felemenk o dönem de Avrupa’nın en zengin, en şehirleşmiş, en kozmopolit ülkesi konumunda ve gücünün zirvesinde idi.
Elbette bu durum günümüzde de değişmeyen bir şekilde bu küçük devletin bolluğunun komşuları tarafından gıpta ile bakıldığı ve zaman zaman açgözlülüğe dönmesine de yol açmıştı. Peki kimdi bu ülkeler?
- İSPANYOLLAR
- İNGİLİZLER
- FRANSIZLAR
Felemenk Altın Çağı
Yukarıda maddeler halinde sunduğumuz devletler aslında Hollanda’nın altın döneme girmesine sebebde olmuşlardır. Öncelikle bunu bilmek için İspanyol’ların sebeb olduğu sonuçlara bakalım mı?
İspanya
Şimdi tarihte geriye döndüğümüzde Hollanda 1585-1702 yıllarında altın dönemi yaşamıştır. bu dönem onların ticaret bilim ve sanatta dünyanın en gelişmiş konumda olduğunu bizlere söylüyor.
Ama bunun sebebi 1585 yılında Anvers‘in İspanya’nın eline geçmesi sonucu çok sayıda ki Protestan tüccarın kuzeye göç edip Hollanda’ya sığınması sonucu olduğunu artık biliyoruz.
İspanya’daki Engizisyondan kaçan Yahudiler Fransa’dan kaçan protestanlar Hollanda’ya altın bir dönem yaşattılar.
İngiltere
Gerçek olan tam olarak Avrupa’nın o dönem yaşadığı reform hareketleridir. İngiltere ve Hollanda’nın başlarda Protestan olarak birlikte hareket etmişlerdir.
17. yüzyılın başlarında deniz yollarına hakim olma savaşı iki ülkenin rekabetine yol açmıştır. Bunun sonucu İngiltere ve Hollanda arasında dört kez savaş çıkmış. Hollanda bu savaşlar sonucu hakim konumunu kaybetmiştir.
Fransa
Fransa ile Hollanda arasında tarihteki en büyük mücadelesi din üzerine olup Katolik Fransa ile Protestan Hollanda arasındaki mücadele olarak görülür. O tarihte gücünün zirvesinde olan Fransa Versay Sarayı Avrupa’nın en mükemmel sarayıdır.
İşte o dönemde Hollanda bu ülkelere karşı yüz yirmi bin kişilik ordusu ve dünyanın en önemli ikinci donanmasını oluşturuyordu.
Felemenk Ekonomisinin Kaynakları
Nasıl Felemenk o dönem bu gücü elde etmişti. Gelin hep birlikte bunlara bir bakalım.
- TARIM
- TİCARET
- GEMİCİLİK
Felemenk – Tarım
Hollandalı köylüler o dönem tarımda dönüm başına tüm dünyadan daha fazla tahıl, süt, tereyağı ve üretip tarımla uğraşmayan vatandaşını doyurabiliyordu.
Bu durumda tarımla uğraşmak zorunda olmayan nüfusun yarısından fazlasını serbest bırakarak onların ticaret , sanayi ve gemicilikle uğraşmasına fayda sağlıyordu.
Felemenk – Ticaret
Felemenk’in en muazzam gelir kaynağı sebebi elbette ticaretti. Ülkenin o yıllarda Avrupanın gemi yolları üzerinde olması üzerine Avrupa giden gelen her şey Felemenk’ten geçmek zorunda idi. Bunun sonucu olarak da ticaret çok ileride idi. Belli başlı ürünler şunlardı.
- İNGİLİZ KURŞUNU
- İSPANYOL YÜNÜ
- İSVEÇ DEMİRİ
- FRANSIZ ŞARABI
- RUS KÜRKÜ
- HİNDİSTAN BAHARATI VE ÇAYI
- NORVEÇ KERESTESİ
Bütün bu ürünler ülkeye akıyor , burada sınıflanıyor , dokunuyor , ayrıştırılıyor, karıştırılıyor ayrılıyor ve tekrar su yollarından sevk ediliyordu. Bu durum da Hollandalıların deniz taşımacılığında ön plana çıkmasını sağlıyordu.
Felemenk – Gemicilik
Yukarıda saydığımız malların sevki için deniz taşımacılığı gerekiyordu. Bu sebeble Hollanda çağının en büyük ikinci deniz filosuna sahipti.
Tüm dünyanın sahip olduğu gemi toplamından daha fazla gemiye sahiptiler. 1602 yılında kurdukları Hollanda Doğu Hindistan Kumpanyası’nın her limanda ofisi bile vardı.
Tüccarları hesap bilen kaşifleri ise atılgan olunca sürekli yeni pazarlar ve limanlar aradılar. Bu durum sürekli gelip giden mallar ve artan paralar gemicilik ve ticaret sayesinde olmuşur.
Hollandalılar Amsterdam şehrinde bu ticareti koruyup devam ettirmek için bazı yeni hizmetler geliştirdiler. Gelin bunlara birlikte kısaca bakalım
Sigorta Sistemi
Riski yaymak için ve ticareti sağlamlaştırmak için kurdukları bir sistemdi. Sigorta sisteminin tarihine bakmak isteyen okuyucularım için link paylaşıyorum.
Kredi ve Bono Sistemi
Bankalar ve borsalar o zamana dek görülmemiş şekilde ticareti finanse edebilmek için bono çıkarmanın ve kredi verebilmenin yollarını bulmuşlardır.
Yazımın sonuna gelirken Petro Mihailov adlı genç 1697 yılında Rusya’dan çıkıp geldiğinde işte böyle pırıltılı ve muhteşem bir zenginliğine sahip bir ülke bulacaktı. Bu ülke kültür , ticaret , deniz gücü ve dünya imparatorluğu olan Felemenk idi.