Fatma Refet Angın: İlk Kadın Öğretmenimiz
Fatma Refet Angın, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın öğretmenlerinden.
Fatma Refet Angın Kimdir?
Fatma Refet Angın, 18 Mart 1915’de Çanakkale’nin Gelibolu İlçesinde dünyaya geldi. Babası Gelibolu’da Emniyet Amiri Hafız Şerif Bey’le annesi Halime Hanım’ın üç çocuğundan en büyüğüdür.
Babası bir Kuva-yı Milliyeci’ydi. Mustafa Kemal’in arkasından Anadolu’ya gidip cephede üç yıl savaşmıştır. İlkokula mahalle mektebinde başlayan Fatma Refet Angın, bu okula devam etmemiş ve okuma yazmayı annesinden öğrenmiştir.
Cumhuriyetin ilanı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu’ndan sonra Gelibolu’da açılan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başlamış, daha küçük bir çocukken öğretmen olmaya da karar vermişti.
Mustafa Kemal Atatürk ile yolları birçok kez kesişen Refet Angın, kendisi ile ilk karşılaşması olan ilkokul yıllarında Atatürk’ün “Büyüyünce ne olacaksın çocuk?” sözüne, “Öğretmen” diye cevap verir.
İkinci karşılaşmalarında ise artık Öğretmen Okulu öğrencisidir ve Atatürk’e “Bakın sözümü tuttum Paşam. Öğretmen olacağım işte” dediğinde, Atatürk onun Gelibolu’daki küçük kız olduğunu derhal hatırlar ve bunu belirterek, ne öğretmeni olmak istediğini sorar. “Matematik” cevabını alınca “Hayır tarih öğretmeni olacaksın. Çünkü nesillere tarihlerini öğretmek en önemli vazifedir” sözü üzerine Refet Angın, tarih öğretmeni olmaya karar verir
Eğer ben sizi Cumhuriyetin kuruluşu ile bilgilerle donatmazsam ben işe yaramam. Sadece matematik, tarih, fizik değil. İnsan olarak, mükemmel bir insan nedir? Yardım etmek, sevmek, sevgiyle hareket etmek, özellikle sıkıntısı olan yaşlılar, kadınlar ve gençler bunlara yardım edebilmeliyiz Fatma Refet Angın
1927 yılında ilkokuldan mezun oldu. Daha sonra Edirne Kız Öğretmen Okulu’nda eğitime başladı. 1932 yılında Öğretmen Okulu’nu bitirerek Ankara’ya gitti. Burada Gazi Terbiye Enstitüsü Tarih Bölümüne yazıldı. Dil ve tarih-Coğrafya Fakültesi açıldıktan sonra oraya da kayıt olan Fatma Refet Angın her iki okuldan da 1936 yılında mezun oldu.
Fatma Refet Angın’ın Öğretmenlik Yaşamı
Refet Angın öğretmen olduktan sonra Gelibolu Ortaokulu’nda öğretmen olarak göreve başladı. Sonra sırasıyla Biga Ortaokulu, Bursa Kız Lisesi Tarih Öğretmenliği, Antakya Kız Meslek Lisesi Müdürlüğü, Hasanoğlan Köy Enstitüsü Yüksek Kısım Şefliği; Gaziantep, Balıkesir ve Kız Meslek Lisesi müdürlüklerinde bulundu.
1955-1975 yılları arasında Ankara Deneme Lisesi’nde öğretmenlik ve müdürlük görevinde bulundu. 1974 yılında geçici olarak Ankara Rüştü Uzel Kız Meslek Lisesi’nde görevlendirildi.
1975 yılında İstanbul’a atandı ve İstanbul’da Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi’nin kuruluşu sırasında çalışmalarda bulundu.
Öğretmenlik mesleğinden 1982’de emekli olan Fatma Refet Angın, Yıldız Teknik Üniversitesi senatosunun 29 Haziran 2006 tarihinde aldığı kararla onursal doktora unvanını, yapılan bir törenle almıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nda Bakanlık Danışmanı olarak görev almıştır. Fatma Refet Angın’a 1988 yılında “Milli Eğitim Derneği Hizmet Ödülü” verilmiştir.
Ayrıca İstanbul Kağıthane’de kendi adına bir okul yapılmıştır ama bu okul 2015’te yıkılıp yerine başka isimde bir okul yapılmıştır. Fatma Refet Angın, Atatürk’ün doğumunun 100.yılı kutlama komitesinde görev aldı.
Türkiye’de ilk defa 1981’de kutlanmaya başlanan Öğretmenler Gününde yılın öğretmeni olarak adını tarihe yazdıran Fatma Refet Angın, 30 Ocak 2010 yılında 95 yaşındayken hayata gözlerini kapattı.
- Musul Sorunu: Lozan Antlaşmasının En Büyük Pürüzü
- 1924 Anayasası: Barış ve Kalkınma Dönemi
- Sivas Kongresi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
- 9 Adımda Halifeliğin Kaldırılması Ve İlginç Detaylar
- İzmir Suikastı: Atatürk’e Kurulan Tuzak
- FATMA REFET ANGIN – WİKİPEDİA
- DÖNGÜDERGİ – REFET ANGIN
- CAN OSMAN AKSOY – Atatürk’e Söz Veren Öğrenci ve Yıllar Sonra Karşılaşma!