fbpx
Dünyamız

Çocukların Ödevlerini Sistemli Yapmalarını Sağlamak

Çocukların ödevlerini sistemli bir şekilde yapmaları için pek çok aile bugünlerde mücadele vermeye başlamış durumda. Okullar her ne kadar fiziksel olarak açılmamış olsada, uzaktan eğitim alan çocuklar için okulların başında ödevler işkence gibi gözükebilir.

Çocukların çoğu için okul ödevlerinden daha önemli şeyler var. Bilgisayar oyunları, telefonlar, arkadaşları ile vakit geçirmek istemeleri, televizyon izlemeleri, oyuncakları ile oynamaları.

Bu uzayıp giden bir liste ve çocukların ödevlerinden daha sevimli gözüken şeyler. Bu sıcak havalarda kim çalışmak ister diyeceklerdir içlerinden.

Birlikte çocuklara sıkılmadan ödevlerini yapmaları konusunda nasıl yardımcı olabileceğimize bir bakalım.

sıkıcı ödevler

Ödevlerin Size Ait Olmadığını, Onların Kendi Ödevleri Olduğunu Net Bir Şekilde Söyleyin.

Aileler, özellikle okula yeni başlayan çocuklarının okul ödevlerini onlardan daha fazla önemsiyormuş gibi gözükebilir. Bu durumda da çocuklara ait olan okul ödevlerinin yükümlükleri ailelere geçebilir.

Ama bunu yapmamamız gerekir. Sonuçta ödevler onlar için verilmiş durumda, sizler için değil. Verilen ödevlerin onların kendi sorumluluklarında olduğunu anlamalarına yardımcı olun.

Ödevleri için çocuklara destek vermekten çekinmeyin, önemli olan onlar için çalışmamanız.

ödevlerde ısrarcı olmayın

Çocuklara Ödevlerini Yapmaları Konusunda Israrcı Olmayın.

Bir çok anne ve baba, çocuklarına ödevlerini yapmaları konusunda ısrar etmezsek, ödevlerinin başına bir türlü oturmadıklarını söylemiştir.

Çocukları zorlar ve ödevlerini yapmaları konusunda sürekli ısrarcı olursanız bir müddet sonra aranızdaki ilişkinin zarar gördüğünü anlarsınız.

Onlara sürekli bir şeyleri yapmaları konusunda zorlamanız pek sağlıklı olmayacaktır. Çocuklarla kurulabilecek sağlıklı ilişkiler sonunda konulacak olan kuralların daha iyi yapıldığını görebiliriz.

çocuklarla konuşun

Çocuklarla Beklenti ve Sonuçlar Üzerine Fikir Alışverişinde Bulunun.

Çocuklarla okulların açılmasından önce veya dönem sonlarında beklentiler ve sonuçları üzerine konuşabilirsiniz. Kendi istediklerinizi onlara zorla kabul ettirmeye çalışmayın.

Çocuklar ile sakin bir şekilde konuşmak onların okul ödevlerine ve okul içindeki görevlerinde daha çok sorumluluk almalarını sağlayacaktır.

Çocuklar ile konuşup birlikte alabileceğiniz bazı kararlar onlara yardımcı olacaktır. Bunlar:

  • Cuma akşamlarını ve pazar sabahlarını oyun saatleri olarak planlayabilirsiniz.
  • Okul ödevlerini ne zaman yapacaklarını planlayın. Örneğin okuldan geldikleri ilk 45 dakika dinlenip, sonraki iki saat boyunca ödev yapmaları konusunda planlama yapabilirsiniz.
  • Ev ödevleri yapıldığı sırada neleri yapamayacakları konusunda konuşun. Cep telefonu varsa ödev yaptığı sırada kullanmaması gibi.
  • Anlaşmaya uymamanın sonuçları hakkında da konuşmak faydalı olacaktır.

Bu planları yaparken sakin ve sabırlı olun. Çocuklarınız ile sonuçta aynı ekiptesiniz, onlara sakin yaklaşmanız durumunda onlarda bu yaptığınız planlara büyük bir insan gibi uymaya çalışacaklardır.

çocukları sürekli gözetleyip sıkmayın

Çocukları Evin İçinde Sürekli Kontrol Altında Tutmayın.

Çocukların ev ödevlerini sizin kontrolünüzde yapmalarının daha sağlıklı olacağını düşünebilirsiniz. Ama çocuklar ödevler konusunda sorumluluk aldıkları zaman sizin böylesi kontrole ihtiyacınız kalmayacaktır.

Kaç kişi öğrencilik yıllarında ödevlerini yaparken ailesi tarafından kontrol edilmiştir. Sonuçta okul ödevlerini gözetim olamdan da tamamlayabildik. Bir çoğumuz çok da iyi üniversitelere girebilmişizdir.

Çocuklarınızın öğretmenleri ile iletişme geçip ara ara çocuklarınızın ilerlemeleri ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Öğretmenleri ile yaptığınız bu görüşmeler hakkında onlara bilgi verin.

Çocuklara, öğretmenlerden gelecek olumlu ve olumsuz dönüşler sonunda bunların ne tür sonuçlarının olacağını tartışın.

Okul ödevlerini yapmadığı zaman veya okul malzemelerini evde unuttuğu için derse tam katılamadığı zaman ona hangi imtiyazlarını kaybedeceğini söyleyin. Tekrar ayrıcalıklara kavuşmalarının olumsuz geri bildirimler azaldığında geçerli olacağını anlatın.

Önceden birlikte oluşturacağınız bu düzenli kurallar sayesinde çocukları evin içinde sürekli kontrol altında tutmanıza gerek kalmadan onların olumlu davranışlar sergilediklerini görebilirsiniz.

çalışma odası

Çocukların Derslerini Rahat Çalışabileceği Bir Düzen Oluşturmaya Çalışın.

Evinizin fiziksel durumuna göre, çocukların rahat ve sessiz şekilde çalışabilecekleri bir alan yaratma şansınız varsa bunu yapmalısınız.

Onlar çalışırken dikkatlerini verebilmeleri için oda da televizyon varsa televizyonu kapatın, telefonların gerekirse zil ayarlarını kapatın. Özellikle günümüzde telefonlar çocukların dikkatini oldukça azaltan bir unsur.

Çocuklara rahat şekilde çalışabilecekleri malzemeler almaya çalışın. Bunlar kırtasiye malzemesi, masa lambası rahat bir koltuk ve çalışma masası.  Çocuklara sağlayacağınız rahat ve düzenli bir çalışma alanı onların daha sağlıklı çalışmalarına sebeb olacaktır.

ev temizliği

Evinizin İşlerini Çocuklarla Aynı Anda Yapmaya Çalışın.

Çocuklar ödevlerini yaparken sizlerde evin içinde yapılması gereken işlerini tamamlamaya gayret edin. Evin temizliği, akşam için yemek hazırlıkları ve masa hazırlanması gibi yapılması gereken işlerde sizinde gayret göstermeniz onlarda olumlu etkiler yapacaktır.

Bunların dışında kitap okumak, ailenin aylık bütçesini hesaplamak veya online kurslara katılmak da diğer seçenekler olabilir.

Çocuklar, anne ve babalarının da ev içinde de  yaptıklarının önemini gördüklerinde olumlu tepki vereceklerdir.

Çocukların ödevlerini yapmaları sonuç olarak önemlidir.

Ödevlerden daha önemli olan başka şeylerde mutlaka var hayatta, çocukların öğrenme merakı, sorumluluk alma, güvenilir bir kişi olmak, özgüven sahibi olmak, azimli olmak.

Ev ödevleri yukarıda yazılan daha büyük hedeflere ulaşmak için sadece bir anahtar rolündedir.

Yukarıda yazılanları uygulama şansınız olursa çocuklarınızın ödevlerini daha mutlu şekilde yaptıklarını görebilirsiniz.

Bu yazıyı sevdikleriniz ile paylaşırsanız daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Instagram Hesabımı Takip Et, Yeni İçerikleri Kaçırma